Utfodringskalkylator

1. Fyll i hundens uppgifter:

Välj hundtyp:

Överviktig eller passiv
Normalviktig, normalaktiv
Mycket aktiv

Fyll i hundens vikt (kg):

2. Portionstabell för fryst färskfoder (g/dygn):

Totalmängd fryst färskfoder (g/dygn)
KÖTTIGA BEN (g/totalmängden)
KÖTT, FISK, HJÄRTA, TUNGA, VOM (g/totalmängden)
Lever eller inälvsblandning (g/totalmängden)
GRÖNSAKSPURÉ (g/totalmängden)

3. Information!

Utfodringskalkylatorn är ett hjälpmedel för att beräkna mängden foder en fullvuxen frisk hund behöver äta dagligen.

Kom ihåg att servera en varierad och mångsidig kost, växla mellan att servera kött och ben från olika djur. Helst ska man ge kött, ben och organ från minst tre olika sorters djur varje vecka. Till exempel kan man servera kött sex dagar i veckan, inälvsblandning en dag i veckan samt ge köttiga ben en eller två gånger i veckan. Det är viktigt att se till att hunden får i sig den rekommenderade mängden varje dag. Ifall hunden har svårt för att smälta ben och har lätt för att bli förstoppad rekommenderas att utfodra med helt benfritt kött. Då krävs det dock att man tillsätter mineralpreparat till fodret.

Vid utfodring med färskfoder är det viktigt att ha kunskap om råvarornas energivärde. För att förse sin hund med ett balanserat innehåll av näringsämnen och mineraler räcker det inte att enbart följa rekommendationen av beräknade mängder. Olika råvaror kan ha olika energivärde, även vid samma mängd. T.ex. innehåller 100 g fettsnålt grishjärta endast hälften av energivärdet som samma mängd malet griskött.

Faktorer som påverkar hundens näringsbehov är förutom storlek och aktivitet även pälsens tjocklek, temperatur i omgivningen samt hormoner.